Onderbouw

Aanwijzingen voor de leerkracht/ouder.

Knip uit witte koffiefilters zo groot mogelijke rondjes. Als er op school van die grote ronde filters gebruikt worden voor hele koffie kannen kunnen daar rondjes van ongeveer 10 cm uit geknipt worden. Op de randjes die je afknipt kun je van te voren even testen welke viltstiften wel of niet “lopen” om teleurstellingen te voorkomen. Gewoon een streepje op het papier, en dat even in het water houden.

Vul de eierdopjes, bijna tot de rand, met water. Vouw de rondjes 2 keer naar voren en twee keer naar achter zodat ze, goed in evenwicht op het eierdopje blijven rusten.

Laat de kinderen met donkere, niet watervaste, viltstiften een kleine cirkel in het midden van het rondje tekenen. En plaats de rondjes zo op de eierdopjes dat alleen het puntje van het papier het water raakt.

Het opzuigen van het water gaat vrij snel, laat de kinderen de bloemen van de eierdopjes nemen als de kleuren nog 2 cm van de rand zijn want daarna gaat het verspreiden van de kleuren nog even door.

Als de bloemen gedroogd zijn kunnen ze op verschillende manieren verwerkt worden. Bijvoorbeeld weer even opnieuw vouwen en in een rietje doen, met een splitpen op een A-viertje enz. Een bloem vorm kan eenvoudig verkregen worden door het papier als het 4 maal gevouwen is even bij te knippen.

Boodschappenlijstje:

  • Eierdopjes
  • Witte koffie filters
  • Viltstiften